Een fascinerende avond over klokken

Op dinsdagavond 14-11-2023 beleefde we een werkelijk fascinerende avond in de dorpskerk, waar Rijer van Barneveld op meeslepende wijze het verhaal vertelde van de tijd door de eeuwen heen. 

 

Rijer nam ons mee op een fascinerende reis door de manieren waarop tijd door de geschiedenis heen werd gemeten. Hij belichtte niet alleen de traditionele zonnewijzers, maar gaf ook inzicht in hoe mensen vroeger afhankelijk waren van kaarsen en andere ingenieuze methoden om de tijd af te lezen. Deze historische context gaf diepte aan het verhaal en zorgde voor een waardevolle vergelijking met de moderne tijdmeting door atoomklokken.


Want deze atoomtijd geeft de tijd door aan onze klok in Maarsbergen. De atoomtijd in Nederland wordt namelijk verspreid via een systeem genaamd DCF77. DCF77 is een tijdsignaalzender in Mainflingen, Duitsland, die de atoomtijd uitzendt door middel van langegolfradiogolven op een frequentie van 77,5 kHz. Dit zorgt voor een uiterst precieze en betrouwbare tijdmeting, omdat de atoomklok in Mainflingen als referentie fungeert en constant wordt bijgewerkt. Het systeem maakt het mogelijk om de tijd met minimale afwijkingen over grote afstanden te synchroniseren. Zo ook dus naar Maarsbergen.

 

Het relaas over de klokken die werden geroofd in 1943 voegde een intrigerend element toe aan de avond. De diefstal bracht een donkere schaduw over het verhaal, maar het hoogtepunt was de onthulling dat de klok van Maarsbergen, tegen alle verwachtingen in, weer was teruggevonden in Leusden. Dit onverwachte keerpunt voegde een boeiende wending toe aan de geschiedenis en maakte de avond des te memorabel. Want de klok is opnieuw gegoten en hangt nu weer in de toren.

De diepgaande details over de klokkenmakerij uit Asten, gecombineerd met de spanning van de gestolen klokken en de bijzondere ontdekking in Leusden, maakten de avond niet alleen interessant maar ook vernieuwend. Rijer van Barneveld wist het publiek te boeien met zijn vertelkunst en het vermogen om historische gebeurtenissen tot leven te brengen. Kortom, een avond die mijn verwachtingen overtrof en mijn interesse in geschiedenis op een bijzondere manier aanwakkerde.

 

Op naar de volgende lezing van Reijer, u komt toch ook?

Deel dit bericht:
Gerelateerde berichten
Evenementen

Het betoverende kerstconcert van Maarsbergen

Op 15 december 2023 bracht een betoverend kerstconcert in Maarsbergen lokale talenten samen in de oude dorpskerk. Marjolein, Anne-Catherine, Eva-Maria, en Dick Schuurman zongen prachtige kerstliederen, begeleid door een majestueus orgel en krachtige pianoklanken.

Lees verder »
Maarsbergen

Maarsbergen voor elkaar

Stichting Vrienden Dorpskerk Maarsbergen heeft voor het project Maarsbergen Voor Elkaar een subsidieaanvraag gedaan bij de Provincie Utrecht en Leader. Deze wordt hoost waarschijnlijk ook aan ons toegekend. Met dit geld kunnen we het Gebouwtje beter toegankelijk maken voor minder validen en ouderen. We krijgen een extra toilet dat hier speciaal voor wordt aangelegd, de deuren worden breder en drempels worden verlaagd.

Lees verder »